Saturday

Cuti + Ikan Laga

Salam 1 Malaysia sume.. (cam ad jiwe patriotik je)

Dah lame aku tak update blog aku ni.. dajh brape bulan ea. ntah, mls da nk kire.. yg terbaru aku update post yang bertajuk pelik tapi benar.. tak silap 3 hari lepas.. sebelum tu mmg da lame aku tak update. sbbb aku ada penyakit.. Ape? korang nk taw aku sakit ape? betul ni? jgn marah ea.. sebenarnya, aku diserang penyakit malas. sbb tu aku x  update. hehe..

Kali ni aku bukan nk bukak story sal aku sakit ke, malas ke.. kali ni aku nk bagitaw kt korang yang sememangnye da taw.. berite tu ialah, sekolah dah cuti. hehe.. atau ad lagi ke yang tak tau? kesiannya kalau ad yang tak tahu..

musim cuti sekolah akhir tahun dahpun bermula.... org paling seronok mestilah adik2 kite yang masih bersekolah.. betulkan? kalau tak caye, cube tanye adik korang sume..

pasal aktiviti cuti sekolah pulak, mesti dah ad yang rancang.. kalau yang berduit skit, family dah rancang nk pergi bercuti kat luar dan dalam negara.. yang kurang mampu pulak, bagi yang dok kt bandar, ada yang rancang nk balik kampung. bagi yang semengnye kt kampung, mesti penuh jadual diorang dengan aktiviti kampung..

time aku dulu, seminggu sebelum cuti tu, aku dgn kwn2 aku dh mule rancang aktiviti.. ikutkan jadual. memang full r. tp tak semua kitorang rancang tu menjadi. ad jugak tak jadi. sebabnye, cuti hujung tahun pada bulan 11 ke 12.. jd, time tu kat tempat aku hujan lebat dan kadang2 banjir..

bile banjir jer, aktiviti wajib aku ialah tangkap ikan laga... kadang2 mmg tak ingat nk mkn dan minum.. betape bestnye..kitorang tangkap bukan seekor dua ekor taw. mau berpuluh ekor.. pastu aku letak r ikan dalam botol. satu botol untuk seekor ikan.. takleh letak lebih dari sekor taw. sebab ikan ni akan berlaga same sendiri..pastu botol tu aku tanam r kat bawah rumah aku.. aku cume tanam setengah botol jer..

bagi yang tak kenal ikan laga kampung, ni gambar ikan tu..

pas tangkap ikan tu, cam biase r aku dgn kengkawan aku, kitorang lagekan ikan tu.. tak lage sje taw, aku bertaruh.. ikan siape yang kalah, kene bagi duit 50sen.. korang sume jgn tiru taw.. dose tu.. lage binatang 1 dose, pastu berjudi 1 dose lagi.. jd, bertambah2 lh dose.

satu hari tu, aku terlalu asyik lage ikan, sampai lupe nk g ngaji quran. memandangkan guru mengaji aku adalah datuk aku, bile mak aku balik keje je, datuk aku gtaw yang aku x g ngaji. habis ikan lage aku kene buang.. bukan tu je, aku balik umah je, ad hadiah lagi.. tali pinggang atas belakang.. tapi, aku tak dok diam jer.. sambil2 nangis aku larilah.mak aku plak kejar r aku.. pusing rumah aku lari.. hehe. sakit tu kene tali pinggang..

esokye plak aku pergi cari plak ikan lage.. lintah mmg da jd kebiasaan bagi aku.. sikit pn tak geli taw.. tapi skrang, korang jgn plak suh aku pegang. sbb skrang aku geli.

tu aktiviti aku time cuti.. tp tu baru satu jer.. ad byk lagi taw.. oleh kerana sekarang aku dah diserang sakit malas, jd, kene tggu ble sakit malas tu sembuh dulu r.. baru aku story kt korang aktiviti lain aku.. 

korang plak, gtaw r aktiviti cuti sekolah korang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...